bleka tanderna

Bleka-tänder.com

Allt om tandblekning

Är tandblekning farligt?

Bra att tänka på före en tandblekning

Det är bra att vara försiktig med att bleka tänderna om man har rotfyllda tänder, hål i tänderna eller synliga tandrötter.. De flesta tandblekniningsmedel idag säger sig vara skonsamma mot lagningar och fyllningar. Dock bör man vara försiktig om man har mycket lagningar, hål eller synliga tandrötter. Känner du dig osäker skadar det inte att göra ett besök hos tandläkare före en tandblekning och låta dem rådgöra med dig om dina tänder lämpar sig för tandblekning. Tänder som är rotfyllda är ofta skadade i emaljen och i värsta fall kan blekmedlet komma långt ner i rotfyllning och skapa inflammationer.

Bleka tänder och Amning/graviditet

Eftersom det saknas forskning på tandblekningens påverkan på gravida/ammande bör man undvika att bleka tänderna under dessa tillstånd.

Ilningar efter tandblekning

En ganska vanlig biverkning av tandblekning är upplevda ilningar i tänderna och ökad känslighet i tandhalsarna. Oftast försvinner ilningarna efter några dagar. Ilningar kan dämpas om man använder sensitive-tandkräm vid tandborstning. Även det Apotekets receptfria munskölj Flux brukar rekommenderas. Det innehåller mycket flour som är bra för tänderna. Många tandläkare är negativt inställda till Listerin som till skillnad till Flux innehåller mest bakteriedödande medel och nästan ingen flour. Många tandblekningsföretag säljer dessutom salvor som ska dämpa ilningar i tänderna. Om inte ilningarna har förvunnit efter 3-4 dagar bör du kontakta en tandläkare.