bleka tanderna

Bleka-tänder.com

Allt om tandblekning

Frågor och svar

Fungerar kemisk tandblekning?

Tandblekning med skena/gel fungerar. Resultet är dock beroende på hur väl man följer instruktionerna, tändernas ursprungliga utseende och vilken typ av blekmetod och fabrikat som brukas. Om du beställer ett tandblekningskit ifrån någon av annonsörerna här på bleka-tänder.com får du produkter som är marknadsledande och kända för att ge vita tänder.

Vad kostar det att bleka tänderna?

Ofta när man vill göra tandblekningen hemma så beställer man ett kit innehållande tandskena och blekningsgel. Priserna för ett sådant kit brukar ligga på 300-600kr.

Hur länge hålls tänderna bleka?

En vanlig hemmatandblekning räcker i upp till ett år. Beroende på hur man vårdar tänderna och vilka vanor man har så kan tänderna missfärgas tidigare. Rökning är ett sådant exempel.

Hur lång tid tar en kemisk tanblekning (hemmablekning)?

En behandling tar sammanlagt 6-30 timmar beroende på fabrikat. Detta sker under 1-2 veckor.

Vad gör tänderna vita?

Det som bleker tänderna är en kemisk process som skapas då innehållet i blekningsgelet oxiderar med syre. Den kemiska processen gör tänderna vita genom att det bleker emaljen och dentinet (hårdvävnand innanför emaljen). Ämnen som brukar förekomma i gelen är karbamidperoxid (urea väteperoxid) och väteperoxid.

Hur funkar tandskenor (hemmablekning)?

Först formas tandskenorna så att de passar dina tänder. Skenorna värms med varmt vatten så att de blir formbara och sätts senan över tandraden så att skenan formar sig efter tänderna. Därefter fylls tandskenorna med gel som innehåller blekningsmedlet och sätts på tandraden igen. Proceduren upprepas tills önskat resultat har uppnåtts. Den totala behandlingstiden (ofta spridd på olika behandlingstillfällen) skiljer sig mellan olika tillverkare men brukar vara mellan 6-30 timmar spridda under 1-2 veckor.

Vad bör man tänka på innan en tandblekning?

Även om det är ovanligt som kan kemisk tandblekning påverka tänder som är rotfyllda eller har hål. Träffa därför helst en tandläkare innan du gör behandlingen så att du inte riskerar att du skadar tänderna. Läs mer om detta på sidan om risker med tandblekning.

Går det att bleka endast en tand?

Det går att bleka bara en eller ett fåtal tänder vid blekning med tandskena. Placera gelen endast på de ställen i skenan där din tand kommer att vara. Det är vanligt att folk väljer att endast bleka framtänderna då de syns mest när man ler. För större precision kan en tandblekningspenna vara ett bra val.

Kan jag bleka tänderna om jag är gravid?

Ingen forskning har visat att det ska vara farligt att använda kemisk tandblekning under eller efter graviditet.

Fungerar "whitening" tandkräm?

Tandkräm med "whitening"effekt ger ingen eller ytterst liten effekt. Missfärgning sitter djupare in i tandens emalj och tandborstningen tar endast bort ytliga missfärgningar. Dock skyddar tandkräm mot karies och ska användas varje dag. För vita tänder: skaffa ett tandblekningskit för garanterat bleka tänder.

Kan jag bleka min lagning?

Nej. Porslinslagningar och kompositlagningar påverkas inte av en kemisk och kommer att behålla sin färg. Dock går det att bleka de andra tänderna tillsammans med lagade tänderna. Eftersom resultatet kan bli stora skillnader i nyans mellan de friska tänderna och lagningarna väljer många att först bleka tänderna och sedan förnya sin lagning i en nyans som passar bättre.

Gär det att bleka tänderna om jag har tandsmycken?

Ja, det går bra och den kemiska blekningen påverkar inte smyckena.

Hur vita blir tänderna?

Resultatet av en kemisk tandblekning beror på tändernas ursprungliga vithet, produktens fabrikat och hur länge och ofta man gör behandlingen. Tänk på att inte bleka för mycket då det ger ett onaturligt intryck. Det är alltså förmodligen ofarligt men för att vara på den säkra sidan är det klokt att undvika att bleka tänderna under denna tid.